Subsidies bij vergroening

Financiële instellingen vinden duurzaamheid steeds belangrijker. Ook mijn klanten hebben bij verhuizen of verbouwingen steeds vaker vragen over dit onderwerp. Gelukkig kan ik ze te woord staan: omdat ik zelf vorig jaar ben overgestapt op gasloos wonen, heb ik me enigszins in de wereld van groene investeringen en subsidies verdiept.

In de startfase zijn groene investeringen nog erg prijzig. Om ze rendabel te maken, kun je ze stimuleren met subsidies. Zodra ze betaalbaarder worden, zijn subsidies niet meer nodig. Er komt dus vanzelf een punt dat groene investeringen ook interessant zijn zonder subsidies.

Zelf geloof ik niet zo in het middel subsidie als collectieve stimulering. Subsidies stimuleren vaak maar voor een deel het doel dat je beoogt. Zo kunnen de nieuwere varianten van de warmtepomp ook koelen. Voor de energietransitie is dit wel fijn, maar voor de duurzaamheidstransitie niet. Wat namelijk mogelijk is, ga je vaak ook gebruiken. De huidige subsidie op warmtepompen stimuleert dus ook de mogelijkheid tot koelen, terwijl de eerdere gasinstallatie alleen kon verwarmen.

Subsidies zijn er direct, maar ook indirect. Op de website energiesubsidiewijzer.nl kun je eenvoudig checken of er landelijke of lokale regelingen zijn. Gemeenten kunnen namelijk lokaal stimuleringen aanbieden die andere gemeenten niet hebben. De gemeente waar wij wonen, vindt groene daken of groene wanden belangrijk. Andere gemeenten stimuleren weer de tegels uit de tuin te verwijderen. Landelijke regelingen kun je vinden op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO). Ook kun je op de genoemde websites informatie over leningen vinden. Vaak denk je dan niet gelijk aan een subsidie. Deze leningen worden verstrekt tegen lage rentepercentages, zodat dit eigenlijk een indirecte vorm van subsidie is. Ook het lage btw-tarief op isolatie of het deels of volledig terugvragen van btw op zonnepanelen is een indirecte vorm van subsidie via ons fiscale stelsel.

Financiële instellingen hebben nog weinig kennis van vergroening, maar ook bedrijven in het werkveld weten niet altijd precies hoe het zit. Zo zei het installatiebedrijf dat onze warmtepomp kwam installeren dat op ons model warmtepomp geen subsidie zat. Strikt genomen klopte dat ook, omdat wij het nieuwste model hadden –dat nog niet geaccepteerd was door de RvO. Maar via een speciaal formulier bleek het toch mogelijk subsidie aan te vragen. Juist van een installatiebedrijf dat deze producten verkoopt verwacht je dat ze deze kennis hebben, maar uiteindelijk kwam deze informatie van de fabrikant.

Ook is het goed om te kijken welke spelregels er nodig zijn om directe of indirecte subsidies te krijgen. Hoe langer een subsidie bestaat, hoe meer regels er kunnen zijn. Om btw terug te vragen bij zonnepanelen zijn er inmiddels verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. Als er sprake is van inbouwpanelen, dan is de btw-teruggave veel beperkter. Er zijn ook mogelijkheden om van een gekochte nieuwbouwwoning btw terug te vragen.

Of je nu wel of geen geloof hebt in subsidies, het is voor je persoonlijke portemonnee toch verstandig om je erin te verdiepen. Doe goed onderzoek. Als er een subsidie beschikbaar is, dan is dat toch mooi meegenomen. Wacht niet te lang, want als een subsidie een succes wordt, wordt ze vaak weer afgeschaft. Een subsidie kan bijvoorbeeld een geplande verbouwing wat versnellen. Dien wel tijdig de aanvraag voor subsidie in, want na het doen van de investering is er vaak nog maar een beperkte periode waarin je haar kunt aanvragen.