Beleggen in tijden van crisis

De crash op de financiële markten heeft ervoor gezorgd dat veel mensen zijn gaan beleggen. Aandelen zakten zo snel in waarde, dat veel mensen dit als een forse korting zagen. Andere mensen neigden al langer naar beleggen, omdat de spaarrente zo laag is. De lage koersen vormden het zetje om te starten. Beleggen is een bezigheid met risico’s. Voor beleggen tijdens een crisis geldt dat helemaal.

Als we kijken naar eerdere crises, dan trekt zo’n forse koersdaling vooral handelaren of gokkers aan en minder langetermijnbeleggers. Timen op de beurs is tijdens een crisis haast onmogelijk en gokkers verliezen het daarom uiteindelijk van echte beleggers.

Na een eerste daling zie je gedurende een crisis de koersen vaak weer fors stijgen. Dat is nu ook zo. Het is alsof er helemaal geen sprake is van een pandemie. Dat is de eerste fase. Daarna begint de echte daling. Veel mensen gaan dan twijfelen of ze moeten verkopen. Meestal klinken er dan beurswijsheden als: wie geschoren wordt, moet stilzitten. Ook gokkers die eigenlijk een snelle rit omhoog wilden maken en te laat zijn uitgestapt, zijn ineens langetermijnbeleggers geworden. Als de koersen verder zakken gaan ze toch serieus overwegen om te verkopen. Een andere beurswijsheid is immers: “cash is king”. In de slotfase komt de blindepaniekverkoop van particulieren. In deze laatste fase stappen professionele beleggers in om hun portefeuilles voor de lange termijn uit te breiden.

Als je als particulier nu toch wilt beleggen? Op een spaarrekening ‘roest’ je spaargeld toch weg? En dan moet je er zelfs nog belasting over betalen. Kijk allereerst of je geld over hebt. Verwacht je binnen korte tijd dit geld nodig te hebben voor een auto, een verhuizing of andere grote bestedingen dan moet je dit niet risicovol wegzetten. Je wordt tenslotte mede-eigenaar van een bedrijf en dat doe je niet voor de korte termijn. Als je het geld op korte termijn nodig hebt, kun je het beter ‘beleggen’ op een spaarrekening.

Daarnaast is je doel belangrijk. Beleg je zonder doel, dan stop je vaak je geld in iets wat op dat moment veel rendement belooft. Voorbeelden van doelen kunnen zijn: de studie van een kind, het aflossen van je huis of je pensioen. Ook is het van belang de beleggingen zo in te richten dat je die doelen ook gaat halen. Dan is het rendement minder van belang, maar het managen van je risico met het bijbehorende tijdpad om het doel te behalen. Geschikte beleggingen kunnen dan aandelen zijn, maar ook een eenvoudige spaarrekening.

Verder is timing vrijwel niet mogelijk, al weten we nu wel zeker dat we een recessie gaan krijgen. Beleggen is net als de zee: er zijn voortdurend golven, die je omhoog brengen of omlaag. Op de lange termijn gaat het erover of het eb wordt of vloed. Tussentijdse dalingen en stijgingen zijn dan minder relevant. Door maandelijks in te leggen koop je zowel op pieken als in dalen, waarbij je risico’s per saldo lager zijn. Je beperkt het risico op zakken en uiteraard ook het rendement omhoog. Uiteindelijk is het de bedoeling om op een verantwoorde manier je financiële doelen te halen.